Muziekles 's-Hertogenbosch Bimlokaal

Miniconcertjes in het Bimlokaal

Elk seizoen vijf nieuwe, bijzondere concertjes. De miniconcertjes duren een half uur en vinden plaats in het Bimlokaal. De concerten worden gegeven door de leerlingen en docenten van het Bimlokaal, daarnaast zal bij enkele concertjes een muzikale gast worden uitgenodigd. Alle miniconcertjes zijn gratis, maar er is slechts ruimte voor een beperkt aantal toehoorders. Om de concerten bij te wonen is reserveren dus verplicht, dit kan via wendy@bimlokaal.

De data voor dit seizoen zijn:

Maandag 11 december 2017, 19.15 – 19.45 uur
Zaterdag 20 januari 2018, 10.30 – 11.00 uur
Maandag 22 januari 2018, 19.00 – 19.30 uur
Maandag 12 maart, 2018, 19.00 – 19.30 uur
Woensdag 11 april 2018, 19.00 – 19.30 uur


Blokfluit- en zanglessen in het Bimlokaal

Wendy Wouters geeft in het Bimlokaal groepslessen en individuele lessen blokfluit aan kinderen en volwassenen. Daarnaast repeteren in het Bimlokaal vijf verschillende blokfluitensembles onder haar leiding, variërend in niveau van half-gevorderd tot vergevorderd. Ook dirigeert zij twee Barokke kamermuziekensembles. Alle ensembles repeteren tweewekelijks. Bij enkele ensembles is nog plaats en kunt u een afspraak maken voor een proefrepetitie.
Voor kinderen die graag in een blokfluitensemble willen spelen zoekt Wendy altijd de samenwerking op met blokfluitcollega’s in de omliggende gemeenten om zo samen een ensemble te kunnen formeren met kinderen die ongeveer dezelfde leeftijd en hetzelfde speelniveau hebben.
De lessen en ensemble-repetities zijn op maandag (middag en avond), woensdag (middag en avond) en donderdag (ochtend en middag).

Cora van Rijn en Jack van de Ven geven in het Bimlokaal groepslessen en individuele lessen zang aan volwassenen.
Lestijden op afspraak in het Bimlokaal.

Voor meer informatie over de blokfluit- en zanglessen zie de pagina 'contact'.


Workshops voor volwassenen

Februari - april 2018: project barok kamerorkest
Het barok kamermuziekensemble van het Bimlokaal zoekt tijdelijke uitbreiding voor een orkestproject!
Wanneer:
28 februari 2018, 14.30 - 16.00 uur
14 maart 2018, 14.30 - 16.00 uur
28 maart 2018, 14.30 - 16.00 uur
11 april 2018, 14.30 - 16.00 uur
Indien gewenst wordt het project afgesloten met een concertje (graag! maar het is absoluut niet verplicht).
Voor wie:
De huidige bezetting van het ensemble is
dwarsfluit
blokfluit (2x)
viool
viola da gamba
klavecimbel
baroktrombone
Het ensemble staat onder leiding van Bimlokaaldocente Wendy Wouters.
Er is voor dit project ruimte voor nog vijf spelers op gevorderd tot vergevorderd niveau. Speel je dwarsfluit, viool, altviool, cello, contrabas of viola da gamba? Prima! Ook diverse koperblazers zouden prima in dit projectorkest kunnen passen om de trombone aan te vullen. Ben je zanger(es) en zou je mee willen doen? Prachtig! Speel je een instrument dat er niet bij staat en lijkt het je toch geweldig om mee te doen? Neem dan vooral contact op, waar een wil is, is een weg.
Wat gaan we spelen:
Het repertoire wordt begin februari 2018 onder de deelnemers verspreid. De keuze van de stukken hangt vanzelfsprekend af van de inschrijvingen en wordt indien nodig door Wendy op maat gearrangeerd.
Kosten:
De kosten voor deelname aan dit project zijn € 64,84 inclusief BTW per persoon. Hierbij zijn vier repetities van anderhalf uur inbegrepen, eventueel het concertje en alle bladmuziek.

 
Zaterdag 28 oktober 2017, 12.30 – 15.30 uur: Spoedcursus noten lezen

“Wauw, kun jij noten lezen? Dat zou ik ook wel willen kunnen!” Docente Wendy Wouters hoort het vaak. Het goede nieuws is: noten leren lezen is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk, om een echte pro te worden in het bladmuziek lezen moet u oefenen en gewoon vaak doen, maar de basis is absoluut stukken eenvoudiger dan velen denken. In deze spoedcursus leert u snel hoe het werkt. Koorzangers: na deze spoedcursus begrijpt u uw koorpartijen stukken beter! En voor iedereen geldt: wie weet oefent u binnenkort verder op het instrument waar u als kind al van droomde….
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Niveau: beginner
Prijs per persoon: € 35,- inclusief BTW, cursusmateriaal en koffie/thee in de pauze.
Docent: Wendy Wouters
Aanmelden: bij voorkeur voor 14 oktober 2017 bij Wendy Wouters (zie contact) of 073 – 657 99 19.


Basiscursus noten lezen

“Wauw, kun jij noten lezen? Dat zou ik ook wel willen kunnen!” Docente Wendy Wouters hoort het vaak. Het goede nieuws is: noten leren lezen is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk, om een echte pro te worden in het bladmuziek lezen moet u oefenen en gewoon vaak doen, maar de basis is absoluut stukken eenvoudiger dan velen denken. In deze basiscursus leert u snel hoe het werkt. De inhoud van deze basiscursus is vergelijkbaar met de inhoud van de spoedcursus op 28 oktober 2017. Het tempo van de basiscursus ligt echter een stuk lager, er is bovendien veel meer tijd voor verdieping en om samen te oefenen.

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 12

Niveau: beginner

Prijs per persoon: € 140,- inclusief BTW. Het cursusmateriaal is inbegrepen.

Docent: Wendy Wouters

Aanmelden: bij Wendy Wouters (zie contact) of 073 – 657 99 19.
Lesdata en lestijd: 8 lessen van 1,5 uur op maandagen van 13:30-15.00u.
De data zijn 15 januari 2018, 29 januari 2018, 19 februari 2018, 5 maart 2018, 19 maart 2018, 9 april 2018, 23 april 2018 en 14 mei 2018.


Jaarcursus muziektheorie 

Deze cursus begint met de basiscursus noten lezen. Daarna breiden we uit en gaan we over op de muziektheorie voor gevorderden… diverse maatsoorten, toonladders, muzikale vormen, aan de slag met tempo, dynamiek en articulatie, het komt allemaal aan bod. Ook voor deze cursus geldt: om een echte pro te worden moet u oefenen en gewoon vaak doen, maar de basis is absoluut stukken eenvoudiger dan velen denken. In deze jaarcursus muziektheorie is veel tijd voor verdieping, voor vragen uit de groep en om samen te oefenen. Er zal zeker veel muziek beluisterd én gemaakt worden.
Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 10
Niveau: beginner
Prijs per persoon: € 308,- inclusief BTW. Het cursusmateriaal is inbegrepen.
Docent:            Wendy Wouters
Aanmelden: bij Wendy Wouters (zie contact) of 073 – 657 99 19.
Lesdata en lestijd: deze cursus start in september of oktober 2018

 
Zangcoaching voor koorzangers

Zing je in een koor en heb je behoefte aan persoonlijke coaching bij het verbeteren van je zangtechniek? Op het Bimlokaal zijn er verschillende mogelijkheden. Ons aanbod is breed, er wordt gewerkt in zowel de klassieke- als lichte muziek richting. Met de door ons gebruikte zangmethode “Complete Vocal Technique” is het mogelijk snel en doelgericht te leren. De aanwijzingen die je krijgt zijn duidelijk en hebben snel effect. Door thuis regelmatig kort te oefenen lukt het de technieken onder de knie te krijgen. Punten waar aan wordt gewerkt zijn oa: ademtechniek, uitbreiden van het bereik, vergroten van het volume en stemkleuring. Het is mogelijk op een van deze punten te focussen. De lessen kunnen zowel individueel als groepsgewijs gevolgd worden (bv samen met collega koorzangers).

Heb je interesse?
Voor meer informatie kun je een mail sturen naar: Jack van de Ven of Cora van Rijn (zie pagina contact)


Workshop Complete Vocal Technique

Tijdens deze bijeenkomst wordt kennis gemaakt met de zangmethode Complete Vocal Technique van de Deense stempedagoog Cathrine Sadolin. Complete Vocal Technique is een methode om ALLE geluiden in ALLE stijlen op een verantwoorde manier te maken. CVT velt geen oordeel over smaak en staat open voor alle stijlen. De methode is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek door Cathrine Sadolin. In de meest recente wetenschappelijke onderzoeken werkt zij samen met Dr. Julian McGlashan van Queens Medical Center, Nottingham (UK). Tijdens de bijeenkomst komen aan bod:  de drie basisprincipes van CVT; de vier stemfuncties, de klankkleur (licht – donker) de effecten die kunnen worden toegevoegd. Resultaten worden snel geboekt omdat de technieken erg concreet zijn en meteen werken. Het gaat in tegen oude mythen - het is mogelijk om ALLE geluiden te produceren op een gezonde manier. Deze workshop is geschikt voor mensen met enige tot ruime zangervaring.

Docent : Jack van de Ven en Cora van Rijn

Workshop Complete Vocal Technique voor koordirigenten

Tijdens deze bijeenkomst wordt kennis gemaakt met de zangmethode Complete Vocal Technique van de Deense stempedagoog Cathrine Sadolin. Complete Vocal Technique is een methode om ALLE geluiden in ALLE stijlen op een verantwoorde manier te maken. CVT velt geen oordeel over smaak en staat open voor alle stijlen. De methode is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek door Cathrine Sadolin. In de meest recente wetenschappelijke onderzoeken werkt zij samen met Dr. Julian McGlashan van Queens Medical Center, Nottingham (UK). Tijdens de bijeenkomst komen aan bod:  de drie basisprincipes van CVT; de vier stemfuncties, de klankkleur (licht – donker) de effecten die kunnen worden toegevoegd. Resultaten worden snel geboekt omdat de technieken erg concreet zijn en meteen werken. Het gaat in tegen oude mythen - het is mogelijk om ALLE geluiden te produceren op een gezonde manier. Deze workshop is speciaal bedoeld voor koordirigenten.

Docent : Cora van Rijn

Workshop Dubbelkwartet 

Deze workshop(s) staan in het teken van koor-, stem- en repertoirecoaching voor dubbelkwartet. Er wordt gewerkt aan samenklank, stemgebruik en interpretatie van vooraf ingestudeerd werk. Het repertoire wordt in een concert uitgevoerd als afsluiting van de workshop. Het dubbelkwartet kan een bestaand dubbelkwartet zijn of een voor deze workshop samengestelde groep. Zang en koorervaring zijn een vereiste.

Docent : Cora van Rijn

Workshop ensemblecoaching voor instrumentalisten

Deze workshop is bedoeld voor bestaande ensembles. Dat kan een blokfluitensemble zijn, maar ook een heterogene groep spelers. Er wordt gewerkt rond een thema dat op dat moment voor uw ensemble actueel is: bijvoorbeeld samenspel, interpretatie, een kennismaking met voor u nog nieuw repertoire of een geheel nieuwe stijl. U kunt zich inschrijven voor een workshop omdat u vastloopt met uw ensemble, of juist omdat het zo lekker gaat en u samen met een docent nét dat stapje verder wilt.

Docent : Wendy Wouters
Data : het gehele jaar door op afspraak

Workshops op maat

Wij denken graag met u mee : heeft u ideeën en wensen voor groepen van maximaal 10 personen laat het ons weten !

Docent : Cora van Rijn en / of Jack van de Ven en / of Wendy Wouters
Data : het gehele jaar door op afspraak


Workshops voor kinderen

Het vissenconcert

Voor deze interactieve workshop wordt het Bimlokaal omgebouwd tot onderwaterwereld. De kinderen worden meegevoerd onder water en zingen, bewegen en maken muziek als vissen. Deze interactieve workshop wordt gegeven door de docenten Wendy Wouters, Jack van de Ven en Cora van Rijn.

Docent: Cora van Rijn, Jack van de Ven en Wendy Wouters
Datum : het gehele jaar door op afspraak

Klik hier voor meer informatie

Workshop muziektheater 

In de workshop muziektheater maken de kinderen zowel het decor als de muziek en de liedjes. Deze workshop wordt gegeven door Wendy Wouters, Jack van de Ven en Cora van Rijn.

Datum : juni en september.